In den beginne

Mindcms is een alles-in-een contentmanagement systeem, vaak afgekort tot CMS. Dit CMS is ontwikkeld door ontwerpbureau Doordacht en wordt voor iedere organisatie geoptimaliseerd op basis van de huisstijl en gebruikerswensen. Onthoud daarom dat er verschillen kunnen zijn tussen de Mindcms'en.

Op deze supportpagina geven we een algemene uitleg van de logica en de werking van Mindcms, met als doel om iedere (nieuwe) gebruiker te helpen bij het beheren van zijn of haar website.

Mindcms login page

Nadat een website is opgeleverd, wordt er een hoofdaccount aangemaakt in Mindcms waarmee je kunt inloggen op jouw website. Om in te loggen ga je naar het adres van jouw website + /mindcms/. Bijvoorbeeld: www.mijnbedrijf.nl/mindcms/. Je komt dan terecht op het inlogscherm waar je met jouw gebruikersnaam en wachtwoord in kunt loggen.

Nog geen inloggegevens of je wachtwoord vergeten? Neem dan even contact op met Doordacht, dan maken we nieuwe gegevens voor je aan.

Beheren van content

Wanneer je inlogt kom je terecht in paginabeheer, het contentbeheer-gedeelte. Als het de eerste keer is dat je inlogt krijg je automatisch een korte rondleiding. Op paginabeheer zie je in de groene kolom alle pagina's van jouw website. Je kunt vanuit dit overzicht de inhoud van de bestaande pagina's bekijken of een nieuwe pagina aanmaken.

Een pagina aanmaken

Om een pagina aan te maken klik je op de grote plusknop (zie GIF hieronder). In het dropdownmenu selecteer je vervolgens een paginatype. Over het algemeen kun je kiezen tussen een losse pagina en een Seo-pagina. Je kunt ook een map aanmaken om de pagina's mee te sorteren in mapjes en paginabeheer overzichtelijk te houden voor jezelf.

Losse pagina
Een losse pagina is de meest gangbare pagina. Een nieuwe losse pagina wordt in eerste instantie aangemaakt op hetzelfde structurele niveau als de andere pagina's. Een homepage, contactpagina of dienstenpagina staan bijvoorbeeld allemaal op hetzelfde niveau.

Losse pagina - subpagina
Je kunt bij het aanmaken van een nieuwe losse pagina ook kiezen voor een subpagina. In dat geval komt de pagina onder de aangegeven hoofdpagina te 'hangen'. Op die manier kun je bijvoorbeeld een dienstpagina voorzien van extra uitleg: www.mijnbedrijf.nl/diensten/dienst1/.

Seo-pagina
Met een seo-pagina maak je een pagina aan die buiten de menustructuur van je website valt. Dit type gebruik je wanneer je een actiepagina of landingspagina wilt maken die gericht is op een specifieke doelgroep. Bijvoorbeeld: www.mijnbedrijf.nl/zomeruitverkoop/. Zo'n pagina is geen onderdeel van de kern van je website en hoeft dus niet in het menu terug te komen, maar je wilt wel via een advertentie verwijzen naar een pagina met extra informatie.

Mindcms structuur

Nu je begrijpt hoe je een nieuwe pagina kunt aanmaken zullen we uitleg geven over het vullen van een pagina en de logische manier waarop Mindcms is opgebouwd.

Stroken en elementen

Een pagina in Mindcms bestaat uit meerdere stroken en een strook bestaat uit elementen. Een strook is een template voor een afgebakend deel van een pagina. Een strook wordt gevuld met elementen, zoals een tekstelement, een afbeeldingselement of een combinatie van verschillende elementen.

Een simpele pagina bestaat bijvoorbeeld uit drie stroken: een strook met een brede foto of afbeelding bovenaan de pagina (de header), een strook met tekst en de onderste strook met contactinformatie (de footer). Bekijk hier de voorbeeldpagina.

De header bestaat in dit voorbeeld uit een afbeeldingselement, zodat er een foto getoond kan worden bovenaan de pagina. De middelste strook bestaat uit twee elementen, een tekstelement en een afbeeldingselement, zodat er naast de tekst met uitleg ook een visuele ondersteuning is van de tekst. De footer bestaat vervolgens uit alleen een tekstelement om de contactinformatie mee te tonen.

Hieronder zie je hoe je een nieuwe strook aanmaakt en een indeling kiest voor de strook. De indeling bepaalt het aantal elementen dat je kwijt kunt in de nieuwe strook.

Nieuwe strook
Eigenschappen van stroken en elementen

Om ervoor te zorgen dat stroken en elementen zich op de pagina gedragen zoals we dat willen, kun je van elke strook en van ieder element de eigenschappen aanpassen. Het gaat hierbij voornamelijk om visuele eigenschappen, zoals de ruimtes tussen elementen en de manier waarop een afbeelding wordt getoond. Om goed uit de voeten te kunnen met deze eigenschappen heb je kennis nodig van CSS en HTML, daarom volstaat het hier om aan te geven dat deze eigenschappen bestaan. Je hebt dit niet nodig voor het algemene beheer van jouw website.

Naast de uiterlijke kenmerken van een element of strook kun je via eigenschappen ook bepaalde instellingen aanpassen van elementen, zoals bijvoorbeeld een formulier: waar word dit heen verstuurd?

Elementen

Nu je weet hoe je een strook kunt aanmaken is het tijd om wat dieper in te gaan op de verschillende type elementen.
Tekstelement

Met het tekstelement kun je, je raadt het al, teksten typen op je website. De opties die je hebt om je teksten op te maken zijn vergelijkbaar met de mogelijkheden die je gewend bent van e-mailprogramma's en Word. Per Mindcms zijn de opties wel beperkt tot de huisstijl van de website: je kunt alleen de fonts en kleuren gebruiken die vastgelegd zijn in het huisstijlhandboek.

Afbeelding element

Afbeeldingen doen veel op een website, daarom is dit zeker het element met de meeste opties. Standaard zal een afbeelding element een normale slider zijn maar je kan het aanpassen via de eigenschappen (we zullen dit nader uitleggen) naar wat u nodig heeft. Denk aan afbeeldingen in een grid of een carrousel

Afbeelding element

Afbeeldingen worden tevens dynamisch geschaald en zullen geladen worden vanaf onze Amazon server.

Formulier element

Als u een formulier element aanmaakt zal deze leeg zijn, u kunt deze vervolgens vullen met de elementen die u zelf wenst. We zullen u mogelijkheden geven om items verplicht te maken, filters in te kunnen stellen (om bijvoorbeeld te controleren of een e-mailadres correct is). Via de instellingen kunt u ook genoeg aanpassen zoals bijvoorbeeld een bevestigins e-mail versturen en nog veel meer.

Sociale media

Social media is in deze tijd nog erg gewild. Het geeft u de mogelijkheid uw gebruikers op de hoogte te houden van het laatste nieuws.

In het element zal u verschillende type berichten uit kunnen lezen (losse berichten, hele nieuwfeeds of een hashtag). Daarna zult u zelf aankunnen geven van welke sociale media u dit zal uit willen elzen.

Sociale media

Ook hier heeft u via de instellingen weer de mogelijkheid het element aan te passen naar uw hand. Zo kunt u bijvoorbeeld verschillende media uitlezen (Facebook & Youtube) en dan de berichten eerlijk te verdelen.

Google Maps

Met dit element geven wij u een makkelijke mogelijkheid om uw locatie te tonen. U heeft te mogelijkheid om meerdere locaties toe te voegen, custom iconen hier aan toe te voegen en eventuele informatie popups. Via de instellingen kunt u ook weer opties aanpassen, zoals de opmaak van uw map.
Hier onder ziet u voorbeeld hoe dit er uit kan zien.

Google Maps
Menu widget

Dit heeft u de mogelijkheid voor het maken van een menu. Heeft u misschien in uw menu geen submenu's die uitgelezen worden maar heeft u deze wel dan kunt u dit uitlezen via dit element.

Empty

Soms is er gewoon wat ruimte nodig op een pagina, hier is een leeg element handig voor. Ook word dit gebruikt in Mindcms voor het dupliceren van een element. U kunt als u een element dupliceert verwijzen naar een leeg element op een pagina.

HTML

Het HTML element geeft u vrijheid om custom HTML toe te voegen aan uw pagina. Als u bijvoorbeeld een externe widget wilt uitlezen kunt u dat gemakkelijk via dit element doen.

Knop

Dit spreekt voor zichtzelf maar u kunt hier knoppen toevoegen (meerdere is mogelijk). Deze kunt u naar een interne of een externe link laten verwijzen. Het voordeel van dit element is dat links naar interne pagina's altijd up to date zullen zijn.

FAQ

Met dit element kunt u zowel een simpele FAQ maken als een uitgebreiden documentatie. De content kunt u toevoegen in een apart gebied in Mindcms zodat wanneer u veel content toevoegt het nog overzichtelijk blijft.

FAQ

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

SEO is natuurlijk belangrijk, een hogere ranking in een zoekmachine is altijd goed. SEO is eigenlijk een process van het optimaliseren van je website. Het zijn kleine dingen die je index zullen verbeteren.

Zelf komt Mindcms met een goede basis setup voor de SEO, bijvoorbeeld wanneer u een pagina een maakt en deze "Over ons" noemt zal er een title gegenereerd worden "Over ons | Uw bedrijfsnaam". Maar voor de gene die die extra stap willen nemen geven wij de mogelijkheid binnen Mindcms.

Meta tags

Dus we gaan de informatie aanpassen van een pagina. Dit kunt u doen door rechts boven in deze pagina op het tandwiel icoon te klikken. Dit zal de pagina eigenschappen open. So let's change the welcome page to something more. Go to the page in Mindcms and click on the settings icon (looks like a gear) on the top right. Hier in ziet u verschillen koppen staan, u wilt klikken op de "SEO" kop.

Hier kunt u vervolgens de informatie aanpassen. Wanneer u dit doet zal er onderaan een preview komen hoe dit er uitziet op Google.

Het is niet makkelijk

Verwacht niet gelijk dat wanneer u dit doet dat uw website omhoog vliegt in de ranking. Het zo hoog mogelijk komen in de ranking van bijvoorbeeld Google is iets wat iedereen probeert. Het is dus de taak het zo goed mogelijk te doen en vervolgens op te letten wat beter kan.

Analytics

Iets wat kan helpen met het optimaliseren van uw SEO is het bekijken van de analytics van uw website. Het zien of een aanpassing die u gemaakt heeft goed heeft gewerkt. Mindcms heeft verschillende optie hier voor, als eerste Google Analytics en ten tweede Hotjar. Ook geven wij een mogelijkheid voor een door ons (Doordacht) zelf ontwikkeld systeem Portal.
Portal by Doordacht

Google Analytics is een goed ontvangen product. Het zit vol met functies en overzichten met allerlei data die u kunt in zien. Maar het kan wat overweldigend zijn, ook vraagt het als je geen expert tijd en aandacht om uit te vinden waar je de juiste data kunt vinden.

Portal by Doordacht

Daar is waarom we bij Doordacht Portal hebben ontwikkeld. We hopen hier mee klanten die graag wel wat tijd en aandacht hebben een makkelijker overzicht te geven in hun analytics van uw website. Daarnaast zullen we u tip's en uitleg geven hoe u het beste deze data kunt gebruiken en wat het allemaal inhoud.

Natuurlijk is het een vrije keuze en heeft u altijd de vrijheid om zelf Google Analytics te gebruiken.

Hotjar - plugin

Dit geeft je een dieper inzicht, hoe gebruikers uw pagina gebruiken. Je kan hittemappen, scrollmappen maken en zien waar gebruikt klikken. Meer informatie kunt u lezen op de website van Hotjar.

Instellingen

Hier kunt u gebruiks toevoegen, bedrijfs informatie aanpassen en nog veel meer.

Als u binnen komt bij de instellingen zult u eerst de almegene instellingen zien. Hier kunt u bedrijfs gegevens, standaard SEO informatie aanpassen en verdere algemene informatie.

Gebruikers

Om een gebruiker toe te voegen kunt ik gaan naar "Gebruikers" in het instellingen menu. Daarna kunt u rechts bovenin klikken op de "+ Toevoegen" knop. In de popup die verschijnt kunt u de basis informatie vullen. De gebruiker zal daarna een e-mail ontvangen waarin een link staat die hun de vrijheid geeft zelf een wachtwoord aan te maken.
U kunt ook de gebruikers level bepalen en aangeven of een gebruiker toegang heeft tot de instellingen en de mogelijkheid om het account te upgraden. In de tabel hier onder leggen we de levels beter uit.

Level + beschrijvingMogelijkheden
Level 1 - Basis Geen toegang om een Strook & element settings, page CSS & JS, verwijderen van een pagina of strook.
Level 2 - Beheer De gebruiker heeft toegang tot alles opties binnen het Mindcms.
Media

Dit is waar je bestanden kan afbeeldingen, videos of bestanden kan uploaden. Media bestanden die via het afbeelding's element worden toegevoegd zullen ook hier terug te vinden zijn.
U kunt hier ook albums toevoegen, dit is puur om het overzichtelijk te houden.

Mindcms - media overzicht
Verwijzingen

Als u een pagina verwijderd of een pagina link veranderd of u een link wilt opvangen. Kun u gebruik maken van verwijzingen. Dit zorgt er voor dat gebruikers geen 404 pagina krijgen te zien, maar ze direct doorgestuurt worden naar de nieuwe URL.

Subdomeinen

Een subdomein is een unieke website. Dus als u bijvoorbeeld een engelse variant zou willen van uw website. Dan kunt u hier een subdomein voor maken. Bij het aanmaken hier van zal u gevraagt worden een naam en een link in te vullen. Afhankelijk van de instellingen van uw website zal het subdomein voor of achter het domein komen te staan (https://en.uwdomein.nl/ of https://uwdomein.nl/en/.

Sociale media accounts

Voor een betere ondersteuning in het uitlezen van uw sociale media, kunt u uw account koppelen (dit is de manier om Instagram uit te lezen op uw website).

Custom pagina's

Buiten het standaard paginabeheer kan het zijn dat uw Mindcms de mogelijkheid bied tot custom pagina types. Deze zullen altijd terug te vinden in de linker balk.
Het aanmaken

Om bijvoorbeeld een product aan te maken, doe je niets anders dan normaal. Het enige wat er gebeurd het moment dat je hier een pagina voor aanmaakt zal er een unieke strook aangemaakt worden (in het geval van een product is dit "product eigenschappen"). Binnen deze strook bevinden zich 5 elementen.

  • Categorieën
  • Tags
  • Afbeeldingen
  • Kenmerken
  • Tekst
Categorieën en tags

Categorieën en tags zijn om een pagina uniek te maken. Het hangt allemaal af van hoe het CMS is ingesteld. Staan er bijvoorbeeld "Gerelateerde berichten" onder een pagina dan kan dit gebruik maken van de tags om er voor te zorgen dat dit betere resultaten geeft.
Categorieën worden vooral gebruikt voor het uitlezen. Heeft u echter maar 1 overzicht, dan kan het zijn dat er hier geen gebruik van gemaakt hoeft te worden. Maar stel u heeft 2 verschillende overzichten (u verkoopt fietsen en scooters op 2 verschillende pagina's) dan kunt u de pagina een bijbehoorden categorie geven.

Kenmerken

Het gebruik hiervan is compleet afhankelijk van hoe het CMS is ingesteld. Heeft u bijvoorbeeld projecten op uw website staan dan kunt u hier kenmerken invullen als locatie, klant, opleverjaar. Voor producten kunt u hier meer essentieële kenmerken aangeven als prijs, btw, afmetingen.

Teksten en afbeeldingen

Net als bij categorieën, tags en kenmerken is dit afhankelijk hoe dit gebruikt kan worden. Het kan zijn dat dit enkel gebruikt word voor het overzicht van de items of het kan ook gebruikt worden op de pagina zelf als een template.

Het aanmaken van stroken kunt u tevens gewoon blijven doen. Het kan alleen wel zijn dat de strook met eigenschappen er voor zorgt dat er een basis template gegeneerd word voor u.

Webshop

Binnen Mindcms zit de mogelijkheid om items te verkopen. Buiten de standaard webshop zal er altijde de mogelijkheid zijn om een custom shop te maken. Wilt u tickets verkopen voor een evenement, een keuze lijst voor het kiezen van bloemen.
Betaalmethodes

Betalingen zijn moeilijk om te realiseren. De veiligheid waar dit mee moet gedaan worden is iets wat enorm veel tijd kost om te maken. Sinds een webshop niet de core van Mindcms is hebben wij er voorgekozen dat de betalingen via externe partijen mogelijk gemaakt worden.

Mollie

Dit Nederlandse bedrijf zorgt voor gemak en moderne implementatie van betaalmethodes. Het is gemakkelijk om zelf uw betaalmethodes te kiezen die u wilt gebruiken. Lees hier meer over Mollie.com.

MultiSafepay

Ook dit is een Nederlands bedrijf, dat er voor zorgt dat gebruikers met gemak en keuze genoeg betalingen kunnen maken. Lees hier meer over Mulisafepay.com.

Mollie - betaal mogelijkheden
Verzendmethodes

Voor het verzenden van producten en het berekenen van naukeurige verzendkosten kunt u gebruik maken van verschillende koppelingen. Ook kunt u automatisch verzend labels creeëren en zal de gebruiker een tracking code ontvangen.

Standaard implementatie

Mocht u simpel weg gewoon 1 prijs willen handteren dan bieden we deze mogelijkheid, u kunt deze functionaliteit uitbreiden met extra prijzen voor betaalde uitzonderingen (bijvoorbeeld Waddeneilanden +2.50).

Packs

Dit sluit perfect aan op de standaard implementatie, de bestellingen worden nu ook nog eens automatisch afgerond, gebruikers krijgen een tracking code en u heeft een overzicht van de status van de verzendingen in uw systeem.

Easypost & Sendcloud

Met een ruim aanbod aan vervoerders zoals UPS, DHL, GLS en natuurlijk PostNL bied Easypost een simpele implementatie. Buiten het berekenen van verzendkosten, zullen er ook automatisch verzend labels gecreeërd worden en gebruikers op de hoogte gehouden worden van de status van hun bestelling. Lees hier meer over Easypost.com of Sendcloud.com.

Verzendmethodes